perjantai 28. joulukuuta 2012

Mikä Vi*tu se Imatra on!?

Olen asunut nyt Imatralla muutamia kuukausia, ja kerron vähän fiiliksistä.

Ensinnäkin, minun ei koskaan pitänyt muuttaa Imatralle. Haaveilin aina muuttavani Tampereelle, kun valmistun koulusta. Miksi ihmeessä minä en tehnyt niin?? Pyörin Kuopiossa valmistumiseni jälkeen 10kk työttömänä, jonka jälkeen pääsin töihin, missä olin noin vuoden. Sen jälkeen muutin miehen takia tuppukylään nimeltä Imatra.
Imatralla asuu noin 28 363 ihmistä. Kuopiossa luku taas on 97 899. Käsitätte varmaan.

Imatraa tutkiessani olen huomannut muutamia todella ärsyttäviä seikkoja. Ensimmäinen on se, että kaikki Imatralaiset kävelee väärällä puolella tietä. Ja jos mahdollista, mennään myös moottoriajoneuvoilla väärällä puolella, jos mahdollista. Mistähän tämä mahtaa johtua?

Toinen on taas se, että jos näät venäläisellä rekkarilla varustetun ajoneuvon, kannattaa varoa sitä. Pidä vähintään 10 metriä liikenteessä väliä siihen, jos vaan kynenet, koska sillä vältät kolarin hyvällä tuurilla. Venäläiset ajelee niillä läskeillä citymaastureillaan päin persettä, koska ilmeisesti venäjällä ei ole ajokouluja ollenkaan, vaan ajokortit ostetaan. Täälläpäin joka toinen auto on venäläinen.

Kolmas on se, että täällä ei tosiaan ole ihmisiä. Näin kaikki Imatran teinit kun kävin katsomassa Twilight ensi-illan, ja eipä niitä kovin montaa ollut. (Wohoo! Täällä on jopa elokuvateatteri!!! ) En ole myöskään nähnyt yhtäkään hyvin pukeutunutta Imatralaista, koska täällä on tuulipuku muotia.
Ainoat "hyvin" pukeutujat ovat venäläisiä, jotka taas ovat toistensa kopioita. Kaikilla on samanlaiset toppatakit, hatut ja kengät.

Kaupungilla kulkiessa kuuluu venäjänkieltä enemmän kuin suomea. Usein voisi luulla olevansa venäjällä eikä suomessa. Venäläiset ihmisinä ovat aika töykeitä ja ylimielisiä. He myös kuvittelevat että kaikki puhuvat heidän takiaan venäjää, ja jos niin ei tapahdu, he loukkaantuvat.

Kaikissa kaupoissa on Venäläinen myyjä. Ihan jokaisessa. He puhuvat huonosti suomea, eikä välttämättä ymmärrä mitä olet vailla. Nimimerkillä yritettiin ostaa jenkkisohvaa Sotkasta, mutta eihän se raasu edes tiennyt mikä se on.

Kävin työhaastattelussa nahkavaateliikkeessä, jonka omistaja oli venäläinen. Hänen mielestään minussa oli vikana se, etten ollut venäläinen joka puhuu suomea. Tai edes suomalainen joka puhuu venäjää. Täältä on ihan turha yrittää päästä töihin sellaisiin pakkoihin joissa on asiakaspalvelua. Hänen mielestään palkkatoiveeni 1500€/kk oli överi. Minulla ei kuulemma ollut tarpeeksi kokemusta moiseen. Saan nykyään, ja sain edellisessäkin työpaikassa parempaa palkka kuin tuo, vaikka ei minulla siitäkään hommasta ollut aikaisemmin mitään kokemusta.

Täällä ei ole minun pankkiani, eli lähin konttori on varmaan jossain Lappeenrannassa. Vähän hankaloittaa joitain asioita.

Imatralla ei ole yhtään minun tyylisiä ihmisiä. Olen nähnyt yhden " gootin" joka oli aika retardi tapaus, ja hyvin nuori. Täällä ei myöskään ole yhtään hevi-baaria. Täällä ei myöskään ole yhtään levy tai elokuva kauppaa, anttilaa, sokosta, kunnollisia kirpputoreja, giganttia, kondinykköstä, tai oikestaan mitään muitakaan "normaaleja " kauppoja. Täällä ei oikein ole kunnollisia ruokapaikkoja, eikä aina huvittaisi käydä siinä Rossossa. Täällä on vain tyhjiä liiketiloja toisensa jälkeen.
Välillä minusta tuntuu että olen muuttanut uppoavaan laivaan.

Täällä ei kulje busseja. Tai kulkee bussit numero 1 ja 2, mutta kukaan ei tunnu oikein tietävän milloin ne kulkee ja mihinkä suuntaan. ( Kyselin paikalliselta joka odotteli bussia ) Jos kulkevat, ne menevät parin kolmentunnin välein. Eli ainoat kulkuneuvot täällä on jalan, pyörällä tai autolla. Ja autoahan meillä ei ole, joten pyöräilen aina joka paikkaan.
Imatralla on vain yksi aura-auto, joten lumihangessa pyöräily on aika rasittavaa.

En ole valitettavasti onnistunut vielä saamaan yhtään kaveria Imikseltä. En tunne täältä ukon lisäksi kuin muutaman hänen kavereistaan, ja pari työkaveria. Ei ole ketään jonka kanssa lähtisin käymään esim baarissa. Ei ole ketään jolle jutella. Olisi mukava päästä joskus pukeutumaan kauniisti ja laittaa itsensä oikein nätiksi, ja lähtä tuulettumaan. Onneksi on puhelin ja sähköposti, jolla pitää yhteyttä tuttuihin.

Imatran hienoin rakennus on Valtionhotelli, joka näyttää aivan satulinnalta. Imatralla on myös iso koski, joka on komea näky kun sitä juoksutetaan.

Täältä löytyy yksi Divaari, mistä on mahdollista ostaa elokuvia ja kirjoja käytettynä. Täältä löytyy H&M, Kappahl, rintaliivikauppa, Seppälä, Lindex ja Suomalainen kirjakauppa. Jonkunnäköinen kangaskauppakin löytyy, tosin se ei ole auki lauantaisin, niin en koskaan pääse käymään siellä.
Nämä ovat niin pieniä kauppoja, että kaikkia tuotteita ei niihin koskaan tilata, joten ne saa metsästää sitten netistä.
Me asutaan kivassa omakotitalossa, jonka me ollaan sisustettu kauniisti. Meillä molemmilla on nyt tällähetkellä töitä. Posti kulkee niin saadaan tilattua muualta ne kamat mitä täältä ei löydy.
Imatralta löytyy tulli, toisinkuin Kuopiosta.
Imatralta on vähän lyhyempi matka Helsinkiin, toisin kuin Kuopiosta. Junalla menee reilut pari tuntia.
Imatra on minulle uusi mesta, jossa minun on mahdollista aloittaa aivan alusta, ja unohtaa aikaisemmat virheeni elämässä.10 kommenttia:

 1. Imatra kuullostaa lähestulkoon Varkaudelta, josta pakenin 9 vuotta sitten.. :D

  Tuo venäjän vaatiminen on levinnyt tänne Helsinkiin myös, varsinkin pikku- ja designkaupoissa tuntuvat etsivän juuri venäjää osaavia myyjiä.

  Itseni on vaikea kuvitella saavani palvelua venäjällä suomeksi (enkä edes virossa kehtaisi sitä odottaa), joten vaikuttaa vähän kummalliselta.

  VastaaPoista
 2. Mua alkoi hymyilyttää jo tuossa asukasluku-kohdassa. Itsehän kasvoin elämäni ensimmäiset 20 vuotta kylässä jossa asukkaita on vajaat 5000. Viisi tuhatta. Lähimmät vaatekaupat yms normaaliudet ovat vajaan 30 kilometrin päässä. Helsinkiin ajoi autolla reilun tunnin, bussilla kaksi, silloin kun niitä sattui menemään.
  Monissa paikoissa on tuo kieliasia myös, tosin venäjän tilalla ruotsi.

  VastaaPoista
 3. Ikäni Imatralla asuneena tunnistan nuo puutteet. Täällä oli 90-luvun alussa paljonkin nuorisoa ja sen myötä koko kaupunki oli erilainen. Voitko kuvitella että eteenpäin ei päässyt tunkematta, kun porukka kiersi rundia keskustassa!

  90-luvun loppupuolella täällä oli taidekoululaisia joiden piireissä (ja tietysti muusikkopiireissä) tuli jonkin verran pyörittyä, ja taisi täällä jokunen gootahtavakin tapaus olla joukossa. Mutta tosiaan, sen ajan ihmiset ovat joko muuttaneet pois (tiedän ainakin pari goottia jotka häipyivät tampereelle), tai keski-ikäistyneet, ostaneet haulikko-nahkatakin tilalle tuulipuvun ja jääneet kotiin kuolemaa odottamaan. Siinä ei sinällään ole mitään outoa. Oudompaa olisi jos 4-5-kymppiset tyypit hihhuloisivat edelleen ympäriinsä kuin 20 vuotta sitten. :)

  Outoa on se, että seuraava sukupolvi jäi istumaan kotiin. Satun tietämään sen siitäkin, että tunnen näitä henkilöitä. Ei niitä kiinnosta pahanteko, ryyppääminen, kulmilla marhailu, tappeleminen, musiikki, keikoilla käynti, biletys, ilmiöt ja trendit. Eräskin tapaus joi ensimmäisen kerran alkoholia 18-vuotis synttäreillään. Ajat on vaan muuttuneet, ja kiinnostuksen aiheet sen myötä. En minä tiedä mitä nuoret nykyään Imatralla tekee, paitsi ajelevat mopoilla. Ne jotka ei ajele mopoilla, heitä ei näy koskaan missään! Ilmeisesti pelailevat pleikkaria kotona?

  Hevibaareja en toivokaan näkeväni, koska inhoan tuollaista tietyn tyylin alle menemistä. Mitä järkeä on olla baarissa jossa vastaan tulee jotain Gradle of Filth-nahkatakkisia idiootteja niittivöineen. Vaikka olen itse ns. hevari (bändihommienkin kautta) niin olen aina kokenut hevariporukan jotenkin... tyhmäksi. Heissä on hienoja yksilöitä mutta hevari-sateenvarjon alle laittamisesta ei ole mitään hyötyä kokonaisuuden kannalta. Toivot ihan omituisia... hevibaareja... pyh!

  Ruokapaikoista on Buttenhoff ainoa jonka ruokaa voi syödä nautinnon vuoksi. Muut on mikroruokapaikkoja, Rosso varsinkin. Martinakin on parempi kuin Rosso. Se on kieltämättä puute!

  Yksi asia Imatrassa on kiva: Sinä! Tarkoitan että gootit ja kaikki erikoisemmat persoonat ovat tervetulleita rikkomaan tätä köyhtyvän tuulipukukylän ankeutta. Yhtenä kesäpäivänä ajoin autolla ohi, ja sanoin vaimollenikin että on upeaa kun joku pukeutuu nykypäivänä noin hienosti! Siis tarkoitan sillain vanhanaikaisesti tai jotain. Ennen naiset näytti naisilta! Hamepakko koko maahan!

  Jos olisit elänyt Imatralla nuoruutesi, niin muistosi olisivat kivempia ja ehkä niiden turvin viihtyisit täällä nytkin paremmin. Älä nyt vielä luovuta!

  VastaaPoista
 4. Voih, otan osaa! Olen itse kotoisin Lappeenrannasta, ja siellä sentään joskus näkee ihmisiä. Pitää muistaa, että venäläiset ne näitä rajakaupunkeja pitää pystyssä rahoineen, vaikka ne osaa olla joskus aika törkimyksiä :(

  VastaaPoista
 5. Jenni L. Olen ajellut joskus autolla Varkauden läpi ja miettinyt että mitä ihmettä siellä oikein on :D Jotkut sanoo että joku tehdas, joten ei se vaikuta kovinkaan kutsuvalta asialta :D^^
  Minusta on aika sääli jos ei pärjää enää suomella omassa maassaan, ja se vie työpaikat alta koska venäläiset palkataa meidän tilalle.
  Suomalaiset on sen verran nöyriä että ei kuvittele saavansa suomeksi palvelua ulkomailla, toisinkuin nämä iki-ihanat rajanaapurimme....


  VastaaPoista
 6. Varjosudenhetki:
  Ja minä kun kuvittelin että Kuopio on pieni kaupunki :D Kaikki on varmasti pelkästään totuttelu kysymyksiä, itse aina kuvittelin muuttavani isompaan kaupunkiin... kuinkas kävikään :)

  VastaaPoista
 7. Unknown:
  Itse jutelin parin työkaverin kanssa, ja he sanoivat että esim 10 vuotta sitten täällä imiksellä ei ollut läheskään niin paljon venäläisiä kuin nykyään, että se on periaatteessa "uusi" asia täälläkin.

  Olen kyllä huomannut tuon mopo-ilmiön Imatralla :D Yksikin jäbä talutti mopoa jalkakäytävällä, ilmeisesti ei enää lähtenyt käyntiin kaverin luona ollessa kun oli 25 astetta pakkasta.

  Itse pidän hevibaareista siksi että siellä soitetaan hyvää musiikkia. Se taas kerää samantyylisiä ihmisiä kattonsa alle, joten jutun juurta riittää paljon enemmän kuin jossain lihatiski baareissa joissa saan musiikista pelkästään ison päänsäryn. Siksihän niitä kutsutaankin hevibaareiksi, muusiikin takia :)

  On täällä sentään kiinalainen ravintola mistä olen tykännyt! Vaikka sen kanssa juttu alkoikin aika huonosti, ihan asioikseen lähdettiin maanantaina että nyt mennään syömään... ja kuinka ollakkaan koko paikka oli kiinni juuri maanantaisin, ainoana päivänä koko viikosta.

  En ole luovuttamassa Imatran suhteen, ja sitäpaitsi täältähän voi aina matkustaa viikonlopuksi vaikka Helsinkiin.

  VastaaPoista
 8. Linnaneito: Ei kannata olla pahoillaan, en minäkään ole :) Itse päätin muuttaa tähän tuppukylään, ja täällä minä pysyn niin kauan kun juttu kestää ukon kanssa.

  Voi olla että venakot tuo rahaa imikselle, ei niistä silti tarvitse pitää. + eivät ilmeisesti ole tarpeeksi tuoneet kun puolet liiketiloista on tyhjänä ^^
  Työpaikkoja täällä ei juurikaan ole, ellei sitten tosiaan osaa sitä venäjää. Sääli, suomessa kuitenkin kun ollaan.

  VastaaPoista
 9. Ikäni Imatralla asuneena voin sanoa että muistot paikasta ei ole yhtään sen kauniimpia :D no ehkä vaan pikkaisen, mut todella pikkaisen.
  Lähdin n.4v sitten pakoon kaikkea tuota, ahdistaa jo käydä sukuloimassa siellä.
  Valtionhotelli on kyllä kaunis ja vuoksi auringon nousun aikaan!

  VastaaPoista
 10. Oisitte muuttaneet Lappeenrantaan, tääl on vähä enemmä menoa ja meininkiä, venäläisiä toki täälläki riittää. Mu aika jännä toi työhommeli, ite oon kaupassa töissä (tosin suomalainen työnantaja) ja ei ees vaadi et pitäs osata venäjää.

  Kesäl Imatra on kyl tosi nätti paikka ja kiva oleskella, vähä samanlainen ku Loviisa mis ite asuin jokusen vuoden, karsee paikka en voi suositella :P

  Toivottavasti saat lisää uusia tuttavuuksia :)

  VastaaPoista

Remember Your Manners.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...